Yapıların mevcut dayanım değerleri güvenli bölgede kalmak için gerekli değerlerin altında kaldığı için güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Binanın mevcut projesi kişilerin kendilerinde yoksa müteahhitte ondada yoksa belediyelerden temin edilebilir hiç bir şekilde bulunamıyorsa yapının taşıyıcı sistemi yerinde incelenir ve yapının mevcut taşıyıcı sistem projesi çıkarılır.
Doğal afetlere deprem, yağmur, sel, erozyon, korozyona karşı yapı güçlendirme, bina güçlendirme çalışmalarının yapılması oluşabilecek ani tehditlere karşı korunmasını sağlar. Değişik güçlendirme uygulamalarına alternatif olarak rasyonel bir çerçevede karşılaştırılmalarında bina güçlendirme, yapı güçlendirme temel oluştururlar. Güçlendirme önerisini belirlemedeki temel unsur doğal afetlere karşı dirençli olmaktır. Bina güçlendirme, yapı güçlendirme projelerinin can, mal kaybına yol açmadan onarılmayı hedefler.
Geçmişteki, gelecekteki depremlerin neler kaybettireceğini saptayarak, konutlarda, sanayi yapılarında oluşturduğu zararları, Türkiye’nin genelinde deprem riskine binaen detaylı bir deprem öncesi bina güçlendirme, yapı güçlendirme çalışmasına ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. İnşaa edilen, varolan binaların, yapıların temelini, yapısını güçlendirmek, olası depreme karşı dayanıklı olabilecek bina güçlendirme, yapı güçlendirme uygulamalarının gereksinimi hayati yönden elzemdir.
Güçlendirme projesi İnşaat mühendisleri tarafından hazırlanır. İnşaat mühendisleri mevcut yapının taşıyıcı sistemi bilgisayar ortamında statik açıdan çözer ve güvenli değerlere ulaşması için gerekli çalışmaları yapar bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan proje uygulanır bunun adı güçlendirme projesidir.
Yapılar için güçlendirme çalışmalarının gerekli olup olmadığını yapılacak laboratuvar çalışmaları ve onların statik açıdan yorumlayacak inşaat mühendislerinin raporları doğrultusunda karar verilir buna YAPI DAYANIM RAPORU denir. Çalışmalar yapının durumuna mevkine hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. 5 katlı klasik bir bina en az 40 gün sürer.